maanantai 2. marraskuuta 2015

Mikä on kun ei taidot riitä?

Tänään olen kirjoittanut sähköpostia sekä TE-palveluille että koulutusohjelman suunnittelijalle ja laatinut kaksi työhakemusta. Melko reipasta toimintaa elämäntapaintiaanilta. Myönnettäköön, etten useimpina päivinä ole todellakaan näin tehokas. Miksen ole? Eikö työnhaku ole työttömän työtä? No ei ole, se on työllistymisväylän etsimistä, ei työtä. Työnhausta ei makseta palkkaa ja väittäisin, että verrattuna lähes mihin tahansa työhön, se on henkisesti kuormittavampaa. 

Kuvittele työpäiväsi olevan saman toistoa, vähän niin kuin elokuvassa Päiväni murmelina. Menet töihin, avaat koneen, laadit sinulta vaaditun kirjallisen raportin ja lähetät sen esimiehellesi. Olet nähnyt raportin kirjoittamisessa vaivaa ja odotat kiitosta ja kannustusta. Esimies lähettää sinulle sähköpostia ja kertoo, ettei raportti tällä kertaa ole parhaimpien joukossa. Yritä toki uudelleen. Ja seuraavana päivänä sinä taas avaat koneen, laadit raportin, lähetät sen ja esimies lähettää taas viestiä, ettei kelpaa. Sinä et kelpaa. Työkaverisi Seijan raportti kelpuutettiin, mutta sinun raporttiasi ei. Yritä toki uudelleen. Välillä hiot raporttiasi, vaihdat kirjoitustyyliä tai fonttia, lisäät muutaman kuvan. Käyt välillä koulutuksessa, jossa sinua selvästi tollompi kouluttaja neuvoo sinulle, kuinka raportti kannattaa laatia, että se vihdoin hyväksyttäisiin. Koulutuksesta ei ole kuitenkaan mitään hyötyä, hylkäävät viestit vaan jatkavat sähköpostiin kilahtelua. Yritä toki uudelleen. Kuinka kauan jaksat yrittää?

Työnhaku on jatkuvaa itsensä tyrkyttämistä. Ylisanojen keksimistä, miksi juuri minut pitäisi valita kyseiseen tehtävään. Pitää muistaa olla persoonallinen ja vältää niitä kuluneita fraaseja, joita suurin osa muista työnhakijoista käyttää. Olen tiimipelaaja. Niin olenkin, muttei sitä työhakemukseen kannata noilla sanoilla kirjoittaa. Olen rehellinen ja luotettava. Kaikki ovat tai ainakin ovat olevinaan. Työhakemus ei ole deitti-ilmoitus ja tuolla lattealla kuvauksella ei menesty edes sinkkumarkkinoilla. 

Lähes jokapäiväinen kysely, että kelpaanko minä, on henkisesti äärimmäisen kuluttavaa. Ei, sinä et kelpaa -vastaus on aina pettymys, joka joskus häipyy taka-alalle nopeasti ja joskus korventaa karvaana rintaa viikkojen ajan. Pitkään työhakemuksia turhaan lähettänyt työtön, joka sinnikkäästi vielä jatkaa työväylän etsimistä, osoittaa mielestäni sellaista sinnikkyyttä ja mielenlujuutta, että sitä soisi työnantajan arvostavan. Tosielämässä ei näin kuitenkaan ole, pitkäaikaistyöttömän leimaa pitää työhakemuksissa peitellä kaikin tavoin. 

Tästä lähtien kirjoitan työhakemukseni täysin eri tyylillä. Viis veisaan niistä ohjeista, joita joka puolella tuputetaan. Latteuksia en aio edelleenkään käyttää, mutta nostan työttömyyteni reilusti framille ja yritän pakottaa rekrytoijan miettimään, että voisiko työttömyyden nähdä luonnetta lujittavana, ei työkykyä heikentävänä kokemuksena.

Ja tähän loppuun vähän Juha Tapsukkaa. Joo, hieman imelää, mutta Juha sen sanoo laulun keinoin.



8 kommenttia:

  1. Kirjoitat todella hyvin! Työttömyyden kääntäminen vahvuudeksi lienee vaikeaa, mutta jos joku siihen pystyy, se olet sinä.

    Terv.
    Työttömän näköinen nainen
    tyottomannakoinen.wordpress.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tack detsamma! Tervetuloa työttömyysaiheisten blogien kirjoittajien joukkoon tummaan. Täällä viljellään välillä tosi mustaa huumoria. Joka päivä ja joka tilanteessa en pysty kääntämään työttömyyttä vahvuudeksi. Työttömyydestä johtuva köyhyys ja osattomuus (ennen kaikkea työyhteisöstä paitsi jääminen) vetävät mielen matalaksi. Toisina hetkinä taas osaan iloita esimerkiksi siitä, että köyhyys on vieroittanut minut turhasta materian palvonnasta. Ihmiset kehittävät itsellensä kaikenlaisia tarpeita, jotka huomaa täysin turhiksi, kun niihin ei yksinkertaisesti ole varaa. En voi muuta kuin pyöritellä sisäisesti silmiäni, kun joku tuttavani jaksaa valittaa, ettei ole varaa uusiin talvivaatteisiin. Vanhat ovat ehjät ja hyvännäköiset, mutta uudet pitäisi silti saada. Jollakin on autonhuolto maksanut niin paljon, ettei tänä vuonna olekaan vara lähteä jouluksi toiselle puolelle maapalloa, niin kuin aina on tapana. Kaikilla noilla valittajajilla on katto pään päällä, ruokaa, ehjiä vaatteita kaapit pullollaan, työtä, perhe ja rahaa vielä huvituksiin. Uskoisin arvostavani noita asioita, jos ja kun pääsen joskus samaan tilanteeseen.

      Poista
  2. Hyviä ajatuskulkuja sinulla taas. Satuin katsomaan muuten Monsterin sivuilta ohjeita hakemuksen ja cv:n kirjoittamiseksi. Siinä pari kirjailijaa ja toimittajaa kehotti muun muassa kirjoittamaan vetävän alun ja mielenkiintoisen tarinan.
    Hah, hah, tosiaan. En kiellä kyseisten asioiden ja ylipäätään suomen kielen taidon merkitystä, mutta huippuun asti vaadittua itsen brändäystä työnhakijalta
    vaaditaan, jotta "erottuisi joukosta". Toisaalta monien hyvissä asemissa porskuttavien suomen kielen ja tyylin taidot ovat käsittämättömän surkeat.

    Kirjoitit taannoin mahdollisesta kirjoittamishaaveestasi. Olethan kirjoittanut niin monia hakemuksia, että varmaankin niitä tehdessä olet jo treenannut romaanikirjailijan taidot. Totta puhuen, sinulla varmaan olisi oikeasti kykyä kaunorkijallisen teoksen kirjoittamiseen. Tärkeätä on myös, se että ajatuksesi eivät kulje sovinnaisimpia ja latteimpia latuja.


    Katriina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin todellakin kirjoittaa tästä lähtien aivan erilaisia työhakemuksia, niitä perinteisiä olen tyrkyttänyt jo tarpeeksi. En tietenkään ole samaa hakemusta joka paikkaan lähettänyt ja olen yrittänyt ujuttaa sinne tänne jotain hieman persoonallisempaa, mutta kuitenkin aina ''sääntöjen'' puitteissa. Nyt aion kirjoitaa sellaisen hakemuksen, ettei varmasti tule toista samanlaista vastaan. Takki auki ja nupit kaakkoon vaan.

      Mielessäni on jo kuukauden verran muhinut jännitysromaani. Kirjoitin tarinan rungon ylös ja täytyy sanoa, ettei se voi huono olla. Alkoholisoitunut rikosetsivä selvittää nuoren tytön murhaa. Työparina kipakkasanainen ja terhakkatissinen naisetsivä. Tutkimukset johtavat kansainvälisen rikollisliigan jäljille. Höpö, höpö, ei nyt sentään mitään niin jo nähtyä. Tarvitaan aidompia henkilöhahmoja ja koskettavampi tarina. Nyt kun vain osaisi kirjoittaa tarinan kokonaisuudessaan. Pääsisi alkuun ja vauhtiin, niin kuka tietää.

      Poista
  3. Olin jo myyty terhakkatissisen naisetsivän kohdalla....:D

    Asiaan, Kiteytit mainiosti työnhaun toistuvuuden ja tosiaan soisin työssäkäyvien miettivän asiaa, kuten kirjoitit. Ehkä heillekin valkenisi, mitä tämä työttömyys todellisuudessa on ja kuinka monta kertaa sitä kestää tulla torjutuksi.

    Jostain luin, että yhden negatiivisen ajatuksen kompensoimiseksi tarvitaan viisi positiivista. Itsellä kun noita hylkäämiskokemuksia on jotain 1000-2000 välillä niin muutama onnistuminen tarvittaisiin, jotta saavuttaisin ns. nollatason....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kiitos -viestien loputon virta on todella masentavaa. Mutta kunpa se jäisi edes siihen. Sen lisäksi, ettei saa mennä töihin, joutuu luopumaan paljosta muustakin. Huvituksiin ei ole rahaa, sen olen jo hyväksynyt. Mutta sitten kun täytyy viettää suurin osa ajasta miettien, että miten saa rahat riittämään edes halvimpaan ruokaan, miten maksaa laskut ja vuokra, niin epätoivo iskee. Jotenkin on luovittu tähän asti, vielä en ole valmis luovuttamaan. Jos nuo sosiaalityön opinnot eivät johda työllistymiseen, niin voin kertoa, että yrittäminen loppuu siihen paikkaan. 0 on se määrä kursseja ja koulutuksia, joihin osallistun. 0 on se euromäärä, jolla opintolainaa lyhennän. 0 on työhakemuksien määrä, jotka lähetän. Tyhjän saa pyytämättäkin. Vuokraan jonkun edullisen läävän jostain takahikiältä, annan luottotietojen mennä menojaan ja elän ilman omantunnontuskia veronmaksajien rahoilla. TE-palvelutkin jättävät rauhaan, kunhan älyän muuttaa niin Jumalan selän taakse, ettei sieltä ilmaistöihin pääse.

      Poista
  4. Niin totta. Jo 6 kk jälkeen alkaa olemaan motivaatio koetuksella. Itsellä suurin ongelma on siinä, että en osaa myydä itseäni. Puuttuu suhteet ja haen työtä perinteisellä tavalla. Tiedän, että pärjäisin varmasti monessa työssä hyvin, mutta kun ei ole 5 vuoden työkokemusta alalta ja yhtä paikkaa hakee parhaimmillaa yli 300 muuta hakijaa. Sitä helposti miettii, onko omaa hakemusta edes selattu.

    Pitäisi tuoda omaa erinomaisuutta esille sosiaalisessa mediassa, käydä erilaisissa messuissa ja tilaisuuksissa sekä luoda uusia verkostoja ja ystävystyä rekrytoijiin tai toimitusjohtajiin. Ei kuitenkaan siinä määrin, että se menee tyrkyttämiseksi... Tuollainen toiminta ei ole aivan helppoa jokaiselle. On vaikea esittää luontevasti jotakin, mitä ei oikeasti ole.

    Välillä pääsee haastatteluun, jossa ihmetellään, miten ei ole ollut valmistumisen jälkeen töissä. Haastattelu menee hyvin, mut aina tuntuu olevan joku parempi. Odotan sitä päivää, että tällä korkeakoulutetulla riittää motivaatio hakea esim. siivoojaksi. Pahinta toi työttömyys on pk-seudun ulkopuolella.

    VastaaPoista
  5. Olin kaksi vuotta työttömänä ja mietin ansionmenetystä suhteessa ottamaan opintolainaan ja sen oikeutusta. Silloin tajusin että yhteiskunta tykkää pitää ihmiset kiitollisuudenvelassa olemattomasta. Työllistin sitten itseni ja hallitus ottaa nyt siitä kunnian. Väitän että olisin voinut tehdä saman muuallakin.

    VastaaPoista